1/19/2013

IHMINEN ON ELÄIN MUTTA ELÄIN EI OLE IHMINENErittäin oivaltavan lausahduksen jälkeen sopinee kertoa hieman viime sunnuntain kuvausten teemasta. Kyllä, olemme mekin eläimiä yhtä lailla kuin kirahvit ja pesukarhutkin. Toisin kuin nämä otukset tiedostamme itsemme, pystymme ymmärtämään lakeja sekä kyseenalaistamaan oman olemassaolomme. Olemme kehittyneempiä kiitos suuren aivokapasiteettimme. Vaikka eroavaisuutemme muihin lajeihin voivat vaikuttaa suurilta ihmisen ja esim. simpanssin perimästä jopa 97.3% on lähes identtistä. Siksi onkin mielestäni sopimatonta erottaa ihminen muista eläimistä. Myös esim. delfiini tunnistaa itsensä peilistä, ja muidenkin eläinlajien keskuudessa vallitsevat tietyt säännöt (eiväthän susilaumatkaan toimi ilman sääntöjä). Se että ihmisillä ne ovat 'lakeja', ei tee meistä sen kummempia. Muiden eläimien moraali ei ole tietenkään samalla tasolla kuin ihmisten, mutta toisaalta koko moraalikäsitys on ihmisten luoma, eikä se tähänkään mennessä ole estänyt meitä toimimasta moraalittomasti. Myös ihmisten toimista suuri osa on itse asiassa vaistonvaraista, esimerkkinä vaikka väkivalta tai irrationaaliset pelot. Itse näen asian näin: olemme kaikki eläimiä, ihminen lajihierarkian kehittyneimpänä, älykkäimpänä ja ylimpänä. Sekä kenties joissakin tapauksissa julmimpana (niin kun tässä näillä kuvilla yritän kertoa). Mun mielestä on ihan kamalaa kuulla joka päivä juttuja ihmisten tekemistä julmuuksista. Piittaamattomuutta, ahneutta, sellaisia olemme perimmiltään. Olemme kuitenkin myös kykeneviä tuntemaan empatiaa ja sen ansiosta toimimaan ottaen muut huomioon. Silti tapahtuu joka päivä kamaluuksia, mitä tyhmimmistä syistä (tai joissakin tapauksissa jopa ilmankin syytä). Juu. Ja kaikki lähti siitä että löysin nää ylimageet eläinnaamarit poikaystäväni vaatekaapista. Tiesin heti ne nähdessäni että halusin käyttää niitä kuvauksissa. Annoin kuitenkin ajatuksen muhia oikein huolella (noin puoli vuotta) kunnes eräänä päivänä sain tämän vision. Malleiksi suostuivat Veera ja Aleksi ja myös Svante oli matkassa mukana valokuvaaja numero kakkosena! Käykää katsomassa myös Svanten tuotoksia täällä!

Ihan vaan sanoakseni, en oo oikeestaan tyytyväinen ottamiini kuviin. Pakkanen on aina haaste kun harva jaksa kovin kauan paikallaan hytistä ja naamarit rajaamalla kasvonilmeet pois välineistöstä, hankaloittaa tunteen välittämistä. Näin jälkeenpäin huomaan että kuvasta puuttuu kokonaan pelon tunne, joka olisi pitänyt luoda elein. Harmittaa hirveesti ku toteutus kusi tälleen mutta onneksi virheistä oppii!

9 comments:

 1. Hyvä teksti, tällaisesta tykkään. Ja muista se, että ajatus on tärkein. Aina ei voi olla tyytyväinen, varsinkaan omiin tuotoksiin. :)

  <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. jee, kiva et tykkäät! ja tosi ihana kommentti! kiitos! <3

   Delete
 2. Nämä kuvat, ihmiset eläin naamarit kasvoilla sopisi myös ihmismassan joukkoon, tekemään jotain arkista, erottuvan massasta (näin näistä kuvista unia viime yönä, ja näin ne kadulla) hassua! :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. haha, ihan mieletöntä! :D niin sopiski! aattelin itseasiassa kokeilla vielä jtn uutta näillä naamareilla, jospa onnistuis tällä kerralla :)

   Delete
 3. love the post! geniales máscaras!!!
  x

  ReplyDelete